Köpek Sağlığı

Her köpek sahibi, evcil dostunun sağlıklı olmasını ister ve sağlığında en ufak bir problem olduğunu hissettiğinde panik olur. Özellikle yavru köpeklerde karşılaşılan Gençlik Hastalığı, ölümle sonuçlanabilen bir hastalık olduğundan dolayı ciddi paniğe sebep olmaktadır. Evcil dostumuzun sağlıklı olması için yapabileceğimiz en önemli şeylerden biri kuşkusuz Aşı takvimini veteriner hekimimizin belirlediği şekilde devam ettirmek. Aşıların her biri farklı hastalıklara karşı köpeklere bağışıklık kazandırmaktadır. 

Önce Sağlık!

  1. Aşı takvimini Veteriner hekiminizin belirlediği şekilde mutlaka devam ettirmelisiniz.
  2. Beslenme Konusunda hassas davranmalısınız. Veteriner hekiminiz önermediği sürece Evcil dostunuza kuru mama harici bir şey yedirmemelisiniz.

Aşağıda bazı hastalıklarla alakalı bilgiler bulabilirsiniz. Aşağıda yazılanlar tamamen bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Köpeğinizde aşağıda yazılanlar ya da benzeri hastalık olduğunu düşünürseniz mutlaka Veteriner Hekiminize götürün. Kendiniz teşhis koymaya çalışmayın.

Ne marka mama öneriyorsunuz?

Köpeğinizin gelişimini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmesi için, yağ oranı düşük, protein değeri yüksek mamaları öneriyoruz. Sabit bir marka yok, bu tanıma uyan tüm mamaları köpeğinize yedirebilirsiniz. 

Köpeğim aşırı tüy döküyor

Tüy dökme olayı mevsimsel olabileceği gibi, köpeğinizin yediği mamadan da kaynaklanabilir. Bazı mamalar tüy dökme sorunu yaşatabiliyor.Tabii, köpeğinizin tüylerini ne sıklıkla taradığınız da önemli. Her gün tüy taraması yaparsanız tüy dökme olayı minimuma inecektir. Her gün tüylerini taradığınız halde bir değişme olmadıysa, Veteriner Hekiminize danışmanızı öneririz.

Köpek ısırdı, Ne yapmam lazım?!

Eğer bir köpek tarafından ısırılmışsanız öncelikle yakınınızda bulunan bir eczaneye giderek ısırılan bölgenin temizlenmesini sağlamalısınız. Eğer etrafınızda bir eczane bulunmuyorsa bulabildiğiniz bir yerde bol su ve sabun ile yaklaşık 15 dakika aldığınız yarayı yıkayın.

Eğer İstanbul’da ve şehir içi bir bölgede bir köpek tarafından ısırıldıysanız, köpeğin ve dolayısıyla sizin kuduz virüsüne yakalanma şansınız oldukça zayıftır. Köpekler ilgili belediyeler tarafından kontrol edilip aşıları yapılmaktadır. Sizi ısıran köpeğin de kulağında böyle bir küpesi bulunuyorsa kuduz olma ihtimali azdır.

Kuduz virüsüne karşı alınacak en önemli önlem kuduz aşısı olmaktır. Kuduz aşıları sadece içerisinde bir kuduz merkezi bulunan hastaneler tarafından yapılmaktadır. Kuduz aşısı bir şehir efsanesi gibi göbekten büyük bir iğne ile değil koldan ufak bir iğne ile gerçekleştirilmektedir.

Sizi ısıran köpeği de takip etmeniz istenecektir. Bunu için de sizi ısıran köpeğin bulunduğu ilçenin Veterinerlik Müdürlüğü’nü arayarak bilgi alabilirsiniz. Eğer köpek küpeli ve uzun süredir o bölgede bulunan bir köpek ise sizin tarifinizden köpeği bulabilir ve kontrol altında tutabilirler.

Kuduz dışında alabileceğiniz en önemli ikinci önlem de köpek tarafından size geçebilecek diğer virüsleri önlemek için tetanoz aşısı olmaktır. Kuduz aşısı için gittiğiniz hastanede tetanoz aşısı da olabilirsiniz.

Bizi Arayın
Köpeğinizin eğitimini takip edin