Köpeklerde Davranış Bozukluğu Nedir Nasıl Anlaşılır?
- Ayrıntılar
- Pazartesi, 16 Eylül 2013 17:24 tarihinde yayınlandı.
- Positive Dogs tarafından yazıldı.
- Gösterim: 8082
Köpekle doğru iletişimi kurmak, onun isteklerini karşılamak ve doğasına aykırı davranmamak için ciddi önem taşır.
Köpeklerin düşünme yetisi yoktur, kendilerini şartlayarak yaşarlar.
Köpeklerde Davranış Bozukluğu Nedir?
Şartlama nedir?
Köpek herhangi bir şey yaptığında ona verdiğiniz tepki üzerine(Kızmak ya da Sevmek), bir daha aynı hareketi tekrarlama(ma) konusunda büyük önem taşır. Eğer kızarsanız kendisini aynı hareketi tekrar yapmaması için şartlamasını sağlayabilirsiniz. Eğer aferin,bravo gibi komutlar verip severseniz,aynı hareketi tekrar yapması için şartlamasını sağlayabilirsiniz. Köpeğinizin yapacağı hareketler sonrasında vereceğiniz tepki çok büyük önem taşır.
Köpeğinizin yaptığı hareketleri gözlemlemeniz ve doğru çözümlemeniz gerekmektedir. Örnek olarak, köpeğiniz havlıyor ve bundan rahatsız oluyorsunuz. Düşündüğümüzde, insanlar nasıl konuşuyorsa ve bu insanların doğasında varsa aynı şekilde köpekler de havlar ve bu da köpeklerin doğasında var. Hiç havlamayan bir köpek düşünebiliyor musunuz? Mümkün değil. Bu hususta önemli olan köpeğinizin neden havladığını gözlemlemek ve gözlemledikten sonra doğru olarak çözümlemektir. Eğer size tepki olarak havlıyorsa (İstediği bir şeyi yapmadığınızda, onunla ilgilenmediğinizde vs.), profesyonel bir köpek eğitim ve davranış bozuklukları uzmanından yardım almanız gerekmektedir.
Köpeklerde genel olarak rastlanılan davranış problemleri şunlardır:
Isırma, Kemirme, Aşırı Havlama, Yalnız Kalma Anksiyetesi (Korkusu), Aşırı Hareketlilik (Hiperaktivite), Kazma/Eşeleme, Agresyon, Aşırı Agresyon, Tepki olarak tuvaletini yapması
Bu davranış problemleri tüm köpeklerde genel olarak rastlanabilen problemlerdir. Değişik davranış bozuklukları görülebilir.
Eğer köpeğinizde davranış bozukluğu olduğunu düşünüyorsanız / gözlemliyorsanız mutlaka bir Profesyonel Köpek Eğitim ve Davranış Bozuklukları Uzmanından yardım almanız gerekmektedir.
Önemli Not: Davranış Bozukluğu Eğitimi için geç kalınmamalıdır.